Općenito


 

Veliki niz godina imamo iste probleme na sceni sa nekim balkanskim mentalitetom, svi zauzimaju neki stav da ništa neće biti bolje, zato se netreba ni truditi, bolje je blatiti ono što drugi rade jer ipak sam „ja“ najbolji.
CSHR može beskrajno raditi kupove i turnire, ali ako se scena neće pokrenuti to je sve onda trošak vremena i novca za ljude koji to ne zaslužuju. Mi se možemo zavaravati da je krenulo na bolje ali nije, imamo 2 tima na sceni koja igraju zajedno, ostali se žale da nema igrača i da su svi ostali botovi za složit tim, a ipak sa istima svakodnevno igraju MM.
Nedostatak „lidera“ je jedan od problema scene, nema više ljudi kao nekad koji će složit tim i igrat, svima je teško nešto organizirati i potruditi se.
Nemogu opisat kako je scena bila bolja kada sam ja počinjao igrat (2008-2009), bilo je barem 6-8 pravih timova koji su stalno igrali, ako ne i više, esl ladder 5v5 je bio aktivan stalno, kao i 1v1, 2v2, sve se igralo, di su ti svi igrači nestali i zašto dolazi tako malo „novih“.
Još jedna stvar što nemaju mnogi igrači je nekakav odgoj koji se prije stjecao igrajući sa starijim i više iskusnim igračima kojih je danas sve manje i manje, stjecao se tako što si imao dobar tim iza sebe te dobrog lidera, nije bilo bahatosti, nije bilo bezobrazluka toliko, igrali su se stalno kupovi sa nikakvim nagradama i stalno su bili puni sa po 16 ekipa. Taj odgoj ne znači samo ponašanje tokom igre nego utječe i na cjeloukupni gameplay.
Danas je veliki dio scene pun nekih kvazi igrača koji misle da su narodni heroji jer imaju dobar MM rank, što je loš pristup samoj igri, neću dati točan primjer ali prije nego što smo brkyja primili u tim smo testirali par ljudi koji su “visoki” rank na MM-u a prije nisu imali ozbiljan tim i mogu samo reći da je to bilo velika katastrofa, kada igraš sa takvim MM herojima onda vidiš kolko su loši u timskoj igri. Jednostavno bez stvaranja timova i ozbiljne igre naša scena neće napredovati.

 

 

Nedostatak organizacija i lanova


 

CS:GO je igra koja se razvija i koja raste iz turnira u turnir, nikad više turnira i lanova sa tako velikim nagradama, nove organizacije sa drugih igara su počele uzimati CSGO squadove, no jedino mi u Hrvatskoj imamo manje organizacija i manje timova općenito na sceni, zašto je tako je jako teško objasnit.
Sada se rade i kod nas turniri sa novčanim nagradama, sada je največa aktivnost još od zadnjeg ESL EMS-a u 2012, sada je vrijeme za napraviti team i biti aktivan, no to samo nije dovoljno.
Npr. u CSS-u je bilo puno više organizacija na domaćoj sceni, no kao da su nestali, nitko više ne uzima timove, iako sve sto trebaju dati timu za početak je server sa hostom u njemačkoj i to je to.
Imamo dobru LoL scenu, DOTA 2 scenu, te pogotovo WOT scenu, ima tamo organizacija i timova koje bi trebalo dovesti na csgo scenu da se sve to brže razvija.
Imamo i mnoge organizacije koje bi mogle uzeti timove kao što su e-sports Hrvatska, CROHQ, HCL, Gamersject, IMEX, Atrox, ili još bolje da ne spominjem COD organizacije, kada je lan u COD-u odmah se skupe za tih tjedan dana, zašto ne uzeti neku CS:GO ekipu i dati im motivacije da igraju kao tim, pogurati ih i podržavati da se bolje razvijaju.
Ne samo što bi tako imali  više timova nego će CS:GO kao igra biti sudionik na više domaćih lanova što je uvijek dobra vijest za sve ostale.

 

 

Fantazije o MM ranku


 

Postao je običaj igrača da na kupovima koje radimo pitaju dali se može natjecati ako je netko silver, ili pitanja poput koji rank moraju biti da bi pristupili kupu, te jos sličnih gluposti, igračima je taj rank postao jako bitan a ustvari ne drži vodu.
Svi misle ako si LE,LEM,supreme ili čak medu globalnom elitom da si profesionalac, nemogu opisat kako sam se par puta dobro nasmijao kada su me pitali kolko zarađujem od igre, kada sam im rekao da sam u minusu ostali su šokirani.
Ljudi bi trebali prestat davat tom MM ranku toliku važnost jer taj rank ne pokazuje kolko dobar aim imaš, niti neki gamesense, taj rank je večinom tu da bi klinci plačali druge da ih bostaju do imaginarnog skilla (ranka) sa kojeg će nakon 10tak mečeva pasti.
Stalno se po stranicama i forumima vidi da djeca traže da ih se boosta za skinove , i neznaju da će ih taj igrač koji u dosta slučajeva igra sa WH koštati ranka, tj ako on dobije ban svi mečevi koje je igrao (boostao) se brišu i boostani igrač pada na staro.
Dosta i domaćih ljudi to rade, plate da ih se boosta u skinovima, bilo to sa ili bez WH se ne isplati, ima i dosta ekipe koja koristi cheat da bi sebe boostali ili su dobri sa čiterom pa ih on boosta ( ako me znate onda znate o kome mislim).
Najveći problem nije taj što oni tako igraju, nego je problem što nakon toga kada nabiju rank se dignu u nebesa i misle da znaju igrat i da su najbolji i onda kad u finalu našeg kupa imaju 6 kilova krive svoj team.
Igrao sam sa masu takvih „dobrih“ igrača koji su supreme i global i mogu reći da svi ti koji su taj rank a nemaju ozbiljan tim te ga nisu nikad ni imali su izgubljeni kada se igra prava timska igra.
Tako je to  kada se igra stalno MM gdje je jedina stvar koju možeš naučit je pucanje koje je manje važno nego npr. kada imas neku rutinu koja se stekne igrajući protiv pravih timova, da znaš što točno treba napraviti kada protivnik radi to i to, da nemoraš mozgati i paničariti nego automatski vec radiš to sto treba, ako to nemaš javljaju se glupe pogreške.
Dobar primjer toga je n0thing iz američkog tima Cloud9 koji je prije izjavio da u US ima dosta igrača koji imaju bolji aim od njega a nezna se za njih, ali on je bolji jer ima taj gamesense i iskustvo koje mu daje veliku prednost.
Na našoj sceni nažalost ima malo ljudi sa aktivnim timovima, večina radije igra MM i brine se o svom ranku.
Kod nas također ima čitera nažalost, vjerojatno nebi vjerovali da vam kažem ali i među „najvećim“ imenima naše scene ima ljudi koji su neko kratko vrijeme igrali sa WH, naravno ne na glavnom accountu nego na nekom drugom( ili trećem) .
Valve u zadnje vrijeme dosta komunicira sa ostalim organizacijama kao što su ESEA ili ESL , pa su tako odlučili da ako neki igrač dobije vac ban na steam accountu , onda ga dobije i na ESL-u na godinu dana, a tako ćemo i mi raditi, svi koji dobiju vac ban neće moći sudjelovati na kupovima i ligama koje mi organiziramo.

 

 

Iluzija zatvorenog kruga top scene


 

Jako puno igrača misli da se „vrh“ scene sastavljen od 10-15 igrača koji se drže zajedno i svi rade jedni za druge i stalno se od njih radi repka, stalno oni igraju allstar, oni ovo, oni ono, što je jedna velika glupost.
Na vrh naše scene uopće nije teško doći, dobar dokaz toga su npr mouzkingsi koji me podsijećaju na nekadašnje flamerse sa CSS-a. U zadnjih recimo par mjeseci su napravili dosta toga a sve što su radili je igrali i igrali zajedno, problem kod njih je što imaju jako puno nesreće kada su u pitanju igrači i njihovi kompovi/pingovi i to im stvara velike probleme u igri.
U malo bližoj povijesti sličan primjer je bio i team Axion, imali su solidne rezultate, uvijek su bili tu negdje kada se igralo za top3, ali nažalost imali su te jos uvijek imaju krivu mentalnu sliku o napretku, te je bio dovoljno glupo ponašanje  pojedinaca da se raspadnu.
Top scena nije zatvorena niti nikad nije bila, sve šta treba napraviti je složiti team i početi igrat, svi koji misle da je to nešto zatvoreno gdje mogu samo privilegirani su u krivu.
U večini slučajeva ti neki  „pristaše“ ili recimo to tako guzoljupci pojedinaca počnu srati zašto on neigra npr u repci, što je bilo i biti će slučaj svake godine.
Anakin je bio izbornik 1 cijelu godinu i drugu godinu je birao igrače ali se povukao prije nego što se počelo igrat, i ja stojim iza njegova izabira desetorice igrača koji su igrali tokom ove 2 godine, uvijek su u toj desetki bili grači koji su to i zaslužili, ali uvijek se pljuvalo po tome, ljudi moraju shvatit da se u repku se ne ulazi samo zato jer je netko dobar ma matchmakingu.

 

 

 

Što nas očekuje?


 

Ako pričamo do ljetnih praznika , očekuje nas dosta stvari, trenutno je u toku CSHR Championship Season 1 by HCL , to ce završiti prije kraja drugog mjeseca, onda nam je plan krenuti malo na regiju, te imati mjesečne turnire za malo više zemalja.
Osim toga CSHR planira organizirati kao i predhodnih par godina All-Star meč Svjever vs Juga, to će biti recimo u trećem ili četvrtom mjesecu.
I naravno ono što svi očekuju je taj lan, volio bi da mogu reći točan datum ali ni mi ga još neznamo, ono što mogu reći je da će prije ljeta biti minimalno 1 lan u HR.
Također mislimo napraviti video tutoriale za smokove te crossfireove na raznim mapama pošto je to mlađim igračima problem.

Tokom ljeta očekuje nas recimo tradicionalna pauza u kojoj ce se aktivnost spustiti, ali biti ce fun kupova kroz cijelo ljeto.

Nakon ljeta prvo što nam dolazi je ponovno skupljanje timova nakon hibernacije i to natjecanje za reprezentaciju za koje ćemo ovu godinu promjeniti par stvari, prva je ta što repka neće ici preko prijava nego će biti samo na invite, a invite ce dobiti oni koji su ga zaslužili tokom godine svojom igrom, radim i ponašanjem, oni i samo oni će dobiti invite. Tu će naravno biti mjesta i za one koje misle da su dovoljno dobri za repku, sve što trebaju napraviti je igrati, igrati ove kupove, sudjelovati i istaknuti se, a ne igrati solo MM i očekivat da će ih supreme ili global rank staviti u repku.
Prije samog odabira desetorice za reprezentaciju će biti puno mixanja i sa raznim igračima i gledanja demoa, svakoga ćemo saslušati što ima za reći i svatko ce dobiti svoju priliku, ali ovisi od igrača do igrača kako ce je iskoristit.
Jako puno ljudi se žalilo zašto ovaj igra a onaj tamo ne, ali to je već recimo tradicija kod nas balkanca, zašto podržati nekoga kada možemo pljuvati po svemu ako nije kako mi mislimo da bi trebalo biti.
Pravi igrači pricaju o novim idejama , a svi oni ostali pricaju o igračima.

17 KOMENTARI

  1. Ja sam dosao do zakljucka da zapravo vecina igraca ne moze podnijeti cinjenicu da postoje bolji i talentiraniji igraci, no opet postoje i oni koji razmisljaju na nacin zasto se uopce truditi ako je nemoguce doci do top scene, bas takvi igraci nece niti napredovati nesto pretjerano.
    Hrvatska scena jedino “cvijeta” kada se vidi da zainteresiranost u igru opada (to se misli na opcenito internacionalnu scenu), primjer toga je cod 4 i 2, gdje i dan danas, iako je scena vec odavno izumrijela, ima najvise hrvata i ljudi sa balkana, samo radi cinjenice da sada napokon mogu biti medu top 20-10 teamova, te misle da su zavrsili igru. No kada se igra siri, tolikom brzinom kao sta su se razvijali tipa Dota 2 i LoL, onda nasi teamovi jednostavno bjeze od scene jer vide da nemaju sansu, jer sto ce se oni truditi kada mogu u mrtvoj igri biti najbolji. Izgleda da novac jednostavno nije nikakva motivacija za teamove jer po meni pokazuje ovaj CSHR championship cup, da dosta teamova se prijavilo, ali da li je netko novi dosao? Mozda je, ali zanemariva kolicina igraca. Toliko o mom misljenju, mogao bi danima pricati o problemima nase scene.

  2. Fino napisano 🙂

    Matchmaking je nuzno zlo ove igre, jer uz sve negativne stvari, matchmaking daje razlog igracima da igraju svaki dan, motivaciju da imaju bolji rank i da ih se primjeti.

    Poanta je da taj isti matchmaking rank malo znaci, jer puuuno lemova i supremova imaju jako los gamesense, ali se vade na odlican aim, sto nije tesko imati u ovoj igri. Potrebno je samo da igras puno.

    Problem je kad ti igraci rade team, a u njega prenose sve sto su naucili na tom istom mm. Zato svi bejtaju, ne igraju kao grupa i kao team i to ne zavrsava dobro, rezultat su svadje – ti si kriv, to ne valja itd.

    Drugi ogroman problem je tzv bekstebanje, unutar timova se formiraju grupe od 2-3 prijatelja koji se medusobno ogovaraju, kikaju i mrze nakon svakog tezeg poraza.
    Uspjeh ne dolazi preko noci, ni preko tjedna, a upitno je dolazi li nakon 6 mjeseci truda.
    Sjecam se samih pocetaka starog pG, rabbitsa, kasnije gamersjecta. Pa mi smo valjda prvih 10 kupova koje smo igrali _svaki_ put gubili finale od imexa (flegma, leon, bob, heartmaker, itd) dok nismo nasli rjesenje kako ih kontrirati, pa kasnije dobit i na lanu.

    Jebiga, tog dispeta fali, svi su frustrirani kad vide da je netko u vrhu i misle da je nepobjediv. Svi zavide Nulumu, tom b-u, MadBoneu, grevitiju i caliphu jer dobro igraju, ali prosli su i oni puno prepreka dok ih se nije prepoznalo, ili dok nisu svoju igru digli na veci nivo.

  3. Sumnjam da kod nas postoji vise od 7% igrača koji gledaju POV demoe. Veći gušt je napravit lobby i igrat se 🙂

    Ne znam jel tvoj post sprdnja, ali postavit cu se kao da je – Caliph je trenutno !statistički! (usklicnici su jer statistika ili frag je mozda 50% ukupnog doprinosa rundi, mecu i sl.) jedan od najboljih igraca, vjerojatno medju top3 i velika vecina bi trebala skinuti njegove demoe, jer Kalif gleda meceve dobrih timova i skuplja ideje, pozicije i ostalo od dobrih igraca, a to bi svi trebali raditi.

    Prvi primjer sam ja, otkad ne gledam demoe i ne igram dm, ne mogu dobit niti jedan duel protiv imalo kvalitetnog igraca 😀 al ja imam 9h csa pa ko me jebe 😀

  4. Naša scena cvijeta ona 2 miseca godišnje kad ima LANova, pa se ljudi pripremaju. Ali da, trebali bi se sad malo “podici” na višu razinu svi kad imamo ove mjesesne turnire za neku lovu.

  5. Ti najbolje znaš kako je to biti bejter. A i ja. 😉

    Istina, ja uvik za primjer uzmem Gamersject koji je konstantno gubija godinu dana dok niste uspili se uigrat jebeno i onda ste bili nepobjedivi. Zasto to uzimam za primjer? Zato sta ste vi konstantno igrali godinu dvi dana, vjezbali, igrali ESL i ostala cuda, a sad svi ocekuju da ce u roku misec dana radi individualnih vrijednosti nekog igraca biti jeben tim.
    Neko mi je jucer reka u jednoj raspravi da igra tima mora dignit igru igraca, a ne da jedan igra dize igru tima. Stoga i zato bi se tribalo manje ogovarat iza ledja i srat jedni po drugima, a vise igrat i davat korisne informacije koje drugi znaju.
    Slazem se i u dijelu di kazes da Kalif gleda twitch, demoe, igrace druge i od njih kupi stvari. Radi to dosta igraca na nasoj sceni, ali malo ko to iskoristava kako triba. Jebiga, da Kalip nije nub, mozda bi i bija dobar igrac, ovako nezz 😛

    80+h igre u 2 tjedna i aim se digne na razinu brutalnu, al to je nazalost sve sta imamo od 90% igraca na ovoj sceni.

  6. Community kod nas je u kurcu,dodjem na twitch, vide to neki “old school” igraci, zovu me na ts,dodjem ko covjek,likovi od 20+ godina koji prate stream mi psuju mater i vrijedjaju na razini neodgojenog 12-godisnjaka bez nekog pravog razloga.
    2 minute nakon toga pocnu price o Srbima i ubrzo nakon sto sam predlozio da popricamo o toj temi jer me uzasno razivciralo vrijedjanje druge zemlje i SVIH njenih gradjana s maloumnim razlogom bivam kickan iz sobe.
    Na twitch chatu su i dalje provocirali pa smo ban na nekih 10 min s chata dobili ja i onaj croky koji zajedno sa svojim “frendovima” ne zna osnove gramatike iako ja u ni jednom trenu nisam nikoga napao ili uvrijedio.
    Dokle god su igraci toliko djetinjasti i neodgojeni,pravog e-sporta u Hrvatskoj nece biti.

  7. Ajde BCko koga boli kurac jel se neznam pise skupa ili odvojeno…. dodjes tu na ts glumis neku mangusinu kao iskusna osoba ovo ono posjetio masu lanova na 1.6, pa kralju nije bilo preko 5 lanova u hrvatskoj od 2010-2012 , To sta si ti sad dobio ban na 10 min sa chata morao si svima rec uu oces neke isprike ili nesto? A temu o srbima si sam zapoceo sa onom recenicom koju nema logike ponavljat … i niko ti nije psova majku dok nisi dosa do te teme… a sta se tice e-sporta u Hrvatskoj on nikad nece bit jak jer svi imamo svoje obaveze koje su daleko bitnije od glupe igrice koja nam sluzi kao odmor i druzenje sa prijateljima… I iskreno ti si za vecinu scene sprdnja sa svojim yt kanalom napravi uslugu svima nama i prestani editat tu jadost … velik pozdrav

    pm.

    osobno za tebe nisam ni cua do tog kupa al nakon sta sam poprica sa nekim ljudima dobro sam se nasmija… oprosti na gramatickim pogreskama, sta ces kad NEZNAM pisat nisam dovoljno skole zavrsia kao i ti :S :S :S

  8. Stari moj,trebalo bi te biti sram da ne znas te osnove gramatike.
    Dodjem na ts sa svojim igracima i igramo svoju igru,niko tebe ne dira.
    Cekaj,jesi ti to ljubomoran jer ja imam neke,ajmo reci “fanove” na facebooku?
    Za vecinu je yt kanal sprdnja? A tu “vecinu” cini 10 ljudi koji se skupljaju na ts-u i nemaju pametnijeg posla nego na internetu pisat maloumne i nacionalisticke komentare?
    Jad i bijeda 🙂

  9. +1 u potpunosti se slažem sa ovim člankom Daleko najveća bolest na našoj sceni je šugavi matchmaking rank. Moram priznat da sam se i ja tako ponašao, gledao tuđe rankove, uspoređivao ga sa svojim da bih na prvom lan turniru shvatio kako je tvoj rank apsolutno nebitan i kako je cs kao igra nesto vise od toga. Zaloste me igraci koji misle da su bogovi igrice samo zato sto imaju lema, suprema ili globala. Pa tako imamo jednog momka sa nase scene koji je pobrisao 99% prijatelja jer ga je netko boostao na globala i misli da je popio pamet sa cilog svita. Pa eto ti kume, igraj sam sa sobom kad oces, ko te j*be! Sto se tice zadnjeg turnira, bio sam sretan kad sam vidio 16 timova na prvom kupu. Međutim do zadnjeg 4. kola jedva se skupilo 8 timova. Pa eto, da ste svi igrali do kraja tih kvalifikacija mogli ste, ako nista, barem malo pripomoci razvoju scene

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime