Svega nekoliko dana prije početka završnog turnira World Electronic Sports Games (WESG) u Kini vrijednog milijun i pol dolara, dvojica igrača ekipe Na’Vi Aleksandr “s1mple” KostylievEgor “flamie” Vasilyev odbili su nastupati za svoje nacionalne timova. Odluka je uslijedila nedugo nakon što je njihova ekipa poražena od švedskog GODSENTa u kvalifikacijama za petu sezonu ECS-a.

Osobni i zdravstveni razlozi ili običan tilt?

Obojica igrača naveli su u službenim priopćenjima kako njihova odluka da se neće natjecati na WESG-u nema veze s porazom od GODSENTa. S1mple je rekao kako ima zdravstvenih problema te da se treba odmoriti, a flamie ima puno osobnih problema koje treba riješiti.
Jedino je sigurno, ako s1mple i flamie imaju problema, ima ih i Na’Vi.

S1mple i flamie su ovakvom odlukom doveli u probleme svoje nacionalne timove, ali i suigrače iz vlastite ekipe. Zeus i Edward u ekipi Ukrajine par dana prije početka turnira ostali su bez najboljeg igarača, dok electronic u timu Rusije neće moći računati na suigrača flamieja. Očigledno organizacija kao takva nije imala ništa s odlukom hoće li igrači nastupati za nacionalne ekipe, već su samostalno donijeli takvu odluku. Ali nakon završetka WESG-a Na’Vi bi se trebao vratiti drugim natjecanjima, a kako će ovakav rasplet situacije utjecati na ekipu to ćemo tek vidjeti.

Prema dostupnim informacijama i reakcijama igrača na društvenim mrežama izgleda kako se Ukrajina neće natjecati na WESG-u. S1mple tvrdi kako su oni odbili uzeti drugog igrača, a navode se i problemi s putovanjem i vizom. Vladyslav “bondik” Nechyporuchuk se tako na Twitteru ispričao fanovima i naveo kako su učinili sve da bi se natjecali na turniru, ali da to neće biti slučaj.

Rusija bi mogla kao zamjenu iskoristiti Vadima “MSE” Zimina koji je prijavljen kao trener ekipe. Međutim, MSE je posljednji meč odigrao krajem rujna 2016. i sigurno se ne radi o igraču flamiejevih kapaciteta.

WESG počinje 13. ožujka i trajat će sve do 18. Osam grupa s po četiri tima natjecat će se u Round-Robin formatu, a najbolje dvije ekipe iz svake grupe prolaze udrugu fazu. Četiri grupe u double Round-Robin formatu igrat će best-of-two mečeve nakon čega će najboljih osam proći u playoff. Ukupni nagradni fond iznosi 1,5 milijuna dolara. Pobjedniku turnira pripast će čak 800 tisuća.

Nacionalni timovi u esportu

Iako natjecanje između nacionalnih reprezentacija u esportu zvuči primamljivo, gotovo uvijek sa sobom vuče i brojne probleme. Tko će birati igrače i po kojem kriteriju? U slučaju problema tko je nadležan za rješavanje istih? Mogu li takvi turniri konkurirati kvalitetom onima na kojima gledamo najbolje timove na svijetu? Zbog velikog rasta esporta ovakav tip natjecanja će uvijek postojati, ali pitanje je kako će izgledati i tko će se na njima igrati tek ćemo vidjeti.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime