Logitech ima dugačku povijest u gamingu, a svi malo „zreliji“ gameri su imali ili barem probali legendarnog mx518, koji je postavio visoke standarde u gaming industriji. S time na umu, danas s osmijehom na licu pišemo ovaj review miša koji je zaslužio da ga zovemo jednim od najboljih. Riječ je o Logitech G502 Proteus Core – mišu s čak 12,000 DPI optičkim senzorom, za koji Logitech tvrdi da je jedan od najpreciznijih na tržištu.

Ako je vjerovati opisu, dvije primarne tipke miša mogu izdržati 20 milijuna klikova, a miš može prijeći čak 250 kilometara po podlozi prije zamjene teflonskih podložaka. S mišem dolazi i 3.6 grama promjenjivih utega koji se na osnovnu težinu miša od 121 gram ne čini posebno velikom promjenom.

Detaljan pregled G502

Kabel od G502 je dosta debel, a uz to i opleten tkaninom kakvu viđamo na mnogim Logitech proizvodima što rezultira promjerom dosta veći nego kod standardnog miša. To je izazvalo probleme kod postavljanja kabela u Razer Mouse Bungee, koji očito nije idealan za ovaj Logitechov uređaj.

Miš ima gumenu površinu s lijeve i desne strane da bi se spriječilo klizanje iz ruke, grip je zbog toga puno bolji te se na tim mjestima ruka manje znoji. Dvije tipke kod palca s lijeve strane miša su odlično pozicioniranje te ih nije problem doseći čak ni u akciji, no dvije tipke kod mouse one tipke su druga priča – morali smo ih skroz ugasiti jer su preosjetljive i lako ih je zabunom klikati u žaru akcije, pogotovo u FPS igrama. Takozvani „thumb rest“ s lijeve strane služi za čvršće i ugodnije primanje miša – i stvarno služi svrsi. Osobno, optimalno držanje miša našli smo u stilu između „claw“ i „palm“ držanja, ali neće razočarati ni one koji su navikli na navedene krajnosti. Stavljanje i skidanje dodatnih utega je jako lagano i brzo, iako je sama razlika u težini neprimjetna, pa je sama funkcionalnost dosta nepotrebna.

logitech g502 csgo csadria

Solidan softver i senzor bez akceleracije

Miš podržava višestruke profile postavki, a svaki profil može imati nekoliko različitih konfiguracija. Posebna tipka na sredini miša služi mijenjanju profila, tako da je svaki profil udaljen samo jednim klikom. DPI se može namjestiti od 200 do 12,000, makar je jako teško da će se najviši DPI profili zapravo i koristiti, možda će nekom dobro doći na par 4K monitora.

Logitech G softver sadržava opciju “Sensor Tuning” kojoj je cilj prilagoditi senzor upravo vašoj podlozi. Koliko je to korisno ili samo marketinški trik teško je procijeniti jer se i prije i poslije tuninga miš se kretao više manje isto. U softveru također možete mijenjati boju Logitech (G) loga na mišu te DPI display u više od 16.8 milijuna boja. Scroll na mišu je jako tvrd, osjeti se svaki pokret i neće vam se dogoditi da slučajno odscrollate u jednu stranu. Free rotation je odlična funkcija na mišu koja omogućava takozvanu „beskonačnu“ vrtnju scrolla. Naime, kada se stisne prvi gumb ispod kotačića svo trenje i feedback prvi vrtnji kotačića nestaju, te se on uz malu silu vrti vrlo dugo – što je korisno pri skrolanju vrlo velikih stranica, ali ne baš i u igri.

logitech g502 csgo csadria

Proteus Core je ispunio očekivanja 

Negativno: DPI change gumbi se prelagano stišću u FPS igrama, ali disable tih gumbi rješava problem. Nema opciju lift-of-distance  koja je defaultno namještena na 1.2 mm, što zahtjeva navikavanje. Jako glasan zvuk scrolla te jako debela žica koja će predstaviti izazov za svaki mouse bungee.

Pozitivno: Odličan senzor s 0 akceleracije. Oblik miša pristaje velikim rukama ako imate nešto izmedu claw i palm gripa. Zamjenski teflon pads se lako nađu na eBayu.

Osobno mišljenje – Caliph: Uz cijenu od oko 600 kuna od miša očekujem puno, a Logitech G502 je ispunio ta očekivanja. Nema nijednu veliku manu koja bi me odvukla od kupnje jednog takvog miša, dok ima puno toga što tražim. Ovaj miš je jedan od primjera kako je razvoj tehnologije miševa otišao u dobrom smjeru. Miš je jako dobro napravljen, dobro izgleda, nije prekičast s milijun RGB lampica, a može se koristi i za posao i za eSport. Neki od miševa koje sam do sada imao su: RAT 7, Roccat Kone Pure, Razer DeathAdder 2013, Razer Imperator – ovaj miš ih je sve ostavio daleko iza sebe.

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime