Rano ujutro u utorak 13. ožujka počet će WESG 2017 CS:GO turnir u Kini na kojem se natječu nacionalni timovi. Među 28 ekipa koje će se natjecati na turniru može se pronaći svašta, od nepoznatih timova i mikseva pa sve do Fnatica, SK Gaminga i Cloud9.

World Electronic Sports Games je međunarodno esport prvenstvo za nacionalne timove

Prije nego se dotaknemo samog CS:GO turnira, prvo da razjasnimo što je to točno World Electronic Sports Games. Projekt je pokrenut od strane AliSportsa, djela iznimno bogatog kineskog giganta Alibaba Group Holding Limiteda zaduženog za sport i esport. Cilj je u popularnim esport naslovima organizirati svjetsko prvenstvo na kojem će se natjecati reprezentacije, odnosno nacionalni timovi.

Ukupni nagradni fond za ovogodišnje izdanje iznosi tek nešto manje od četiri milijuna dolara koji će biti podijeljeni kroz šest turnira. Novitet ove godine su ženski turniri za CS:GO i Hearthstone.

CS:GO Dota 2 StarCraft Hearthstone  CS:GO Fe HearthstoneF
$1,500,000 $1,500,000 $400,000 $300,000 $170,000 $51,000

WESG je najlakše objasniti kao pokušaj popularizacija esporta u Kini te što je moguće više približavanje sportskom aspektu kao dio inicijative izjednačavanja esporta i sporta. Problem u tome je što se Alibaba za dominaciju na tom prostoru mora natjecati s Tencentom, kineskom kompanijom koja spada među pet najvećih na svijetu, a između ostaloga vlasnici su i Riot Gamesa, studija u čijem je vlasništvu League of Legends.

Megalomanski projekt najavljen je pompozno, nagradni fond je ogroman, ali organizacijski i produkciji ne uspijeva biti na razini puno manjih turnir u Europi i Americi.

WESG 2017 CS:GO turnir

Posvetimo se sada CS:GO turniru koji će se održati od 13. do 18. ožujka u Haikou u Kini u sklopu WESG 2017. Na turniru su se trebale natjecati 32 ekipe koje su mjesto izborile kroz brojne regionalne kvalifikacijske kupove. Međutim, četiri su otkazale svoj nastup. Ukrajina je otpala jer je Aleksandr “s1mple” Kostyliev par dana prije početka natjecanja odlučio da ne želi ići. NOREG i Viva Algeria su otkazali nastupe zbog problema s vizama, a EMC ne može sudjelovati. Egor “flamie” Vasilyev također je otkazao nastup i to odmah nakon s1mplea, ali njega će u ekipi Rusije mijenjati Vadim “MSE” Zimin.

Osim otkazivanja već je bilo i problema s organizacijom. Brojni igrači tako su se požalili na uvjete u hotelima u kojima su bili smješteni. Međutim, WESG je već izdao ispriku te svakom od 500 igrača pronašao novi smještaj. Nema toga što se ne može kupiti novcem.


Prva dva dana natjecanja rezervirana su za prvu grupnu fazu koja će se igrati u Round-Robin best-of-one formatu. Dva najbolja tima iz svake grupe plasirat će se u drugu grupnu fazu u kojoj će 16 timova biti podijeljene u četiri grupe, a igrat će se Round-Robin best-of-two format. Osam najboljih timova, po dva iz svake grupe, osigurat će sve mjesto u single-elimination best-of-three bracketu.

Mečevi počinju već u 4:00 i trajat će sve 13:00.

Raspored:

Veliki favoriti turnira su profesionalne ekipe koje imaju nacionalne sastave. U prvom redu SK Gaming, Cloud9 i Fnatic, koje ne treba posebno predstavljati. Međutim, tu su BIG, GODSENT, AGO, Space Soldiers i EnVyUs, ali i neki solidni miksevi poput ekipe Rusije i Belgije. Na turniru će se natjecati i dosta timova iz APAC regije koje inače nemamo često prilike gledati. Želite li dodatni povod za pratiti WESG 2017, HLTV.org je pripremio popis pet igrača na koje treba obratiti pozornost. Možemo vam potvrditi da se na WESG 2017 CS:GO mečeve možete kladiti i u Germania Sport kladionicama.

>>Kladite se na CS:GO mečeve u Hrvatskoj, Germania u ponudu uvrstila esport

Prošlogodišnje izdanje CS:GO turnira i 800 tisuća dolara osvojio je EnVyUs (Happy, apEX, kennyS, NBK, SIXER) nakon što su u finalu porazili poljski Kinguin. Treće mjesto osvojio je Virtus.pro dok je na četvrtom završio Space Soldiers.

Što se talenata tiče tu će glavnu riječi voditi Anders Blume, a uz njega ćemo gledati i Nielsa “rizca” Toppa, Huga Byrona, Toma “Tombizza” Bissmirea i Ryana “Flakesa” Olivera. Sve mečeve možete pratiti na WESG Twitch.tv kanalu.

Nagradni fond od milijun i pol dolara biti će raspoređen na sljedeći načini:

1. $800,000
2. $300,000
3. $150,000
4. $70,000
5-8. $25,000
9-12. $10,000
13-16. $10,000

Priliku za odlazak u Kinu imao je i srpski RESISTANCE (Impulse, k1Ng0r, d3k1, DiMKE, HOLMES, nexa) koji je izborio plasman na završni kvalifikacijski turnir za Europu koji se u studenom održao u Barceloni. Nažalost, momci nisu uspjeli proći skupinu u kojoj su bili s Fragsters, Fnatic, Limitless Addict i AGO Esportsom.

WESG 2017 CS:GO za žene

Na ženskom CS:GO turniru natjecat će se osam ekipa, a nagradni fond je skoro deset puta manji nego onaj za glavni CS:GO turnir. Brazilska ekipa Keyd Stars Female jedini je profesionalni tim na turniru. Još samo u ekipi Švedske sve igračice igraju za profesionalni tim, a tu su solidne ekipe Francuske, Rusije i Kanade u kojima se mogu pronaći neka poznatija imena.

Ženski turnir igrat će se od 15. do 17. ovog mjeseca. Osam ekipa podijeljeno je u dvije grupe. Format će biti Round-Robin best-of-two nakon čega četiri najbolje ekipe prolaze u single-elimination best-of-three playoff.

Distribucija nagradnog fonda:

  1. $100,000
  2. $40,000
  3. $20,000
  4. $10,000

U svakom slučaju u Kini će se u idućih tjedan dana odigrati hrpa mečeva u nekim od najpopularnijih esport naslova. Na kojoj razini i koliko toga ćemo uspjeti pogledati to ćemo tek vidjeti. Bit će ovo veliki test za AliSports, Kinu i sve ono što žele napraviti od esporta.

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime