Napisao: gostujući autor Mario “Mariuchii” Grdović.

Ideja ovog članka je da se ispriča priča o igračima koristeći samo brojeve, a da vi, čitatelji, pokušate odlučiti kojeg biste igrače radije u ekipi. Na kraju članka ćemo otkriti o kome se točno radi te možete i sami vidjeti jesu li brojevi potvrdili vaša subjektivna mišljenja o tome “tko je bolji”.

U ovom članku radi se o dva domaća igrača koji su igrali Vip Adria Ligu (regularni dio sezone te online playoff) te smo kao filtere postavili minimalni broj mapa na 10. Ukupno 40 igrača ispunjava taj uvjet, imajte to na umu jer ćemo spomenuti gdje se taj igrač nalazi na ukupnoj ljestvici u pojedinoj kategoriji, te gdje se nalazi unutar svoje ekipe.

Njihove nickove skrivamo do kraja članka te ih mijenjamo s: Igrač Jabuka, Igrač Kruška.

Glavne statistike

Kategorija / Igrač Jabuka ( Ukupno / U ekipi ) Kruška ( Ukupno / U ekipi )
HLTV Rating 1.07 ( 18th / 1st ) 1.10 ( 15th / 2nd )
K/D 0.97 ( 22nd / 1st ) 1.04 ( 15th / 2nd )
Dmg / Round 77.3 ( 18th / 2nd ) 81.0 ( 11th / 2nd )
Rounds with kill 47% 48%
Multi-kill rounds 18% 18%

Oba igrača imali su pozitivan HLTV rating na kraju sezone, što ih stavlja u gornju polovicu lige, a jedan i drugi si bili jedan od boljih igrača u svojoj ekipi po K/D i damage per round. Po rundama u kojima su napravili kill su vrlo slični, a postotak rundi s dva ili više killa im je jednak s 18%.

Support statistike

Kategorija / Igrač Jabuka Kruška
Nade Dmg / Round 2.64 ( 33rd / 5th ) 4.54 ( 8th / 2nd )
Flashes Thrown / Round 0.93 ( 6th / 2nd ) 0.60 ( 21th / 3rd )
Opponents Flashed 1.63s ( 16th / 2nd ) 1.37s ( 24th / 3rd )
Flash Success 0.45 ( 40th / 5th ) 0.65 ( 12th / 2nd )

Za razliku od generalnih statistika, kod support statistika ima velike razlike. Igrač Kruška puno bolje koristi svoje nadeove, 4.54 damage per round stavlja ga na osmo mjesto u ligi, dok se Jabuka nalazi pri dnu lige s 2.64, po tom pitanju je najgori igrač u svojoj ekipi.

Gledajući flashbang statistike, tu brojevi više naginju na strani igrača Jabuka. Po broju bačenih flasheva zauzima šesto mjesto u ligi, ali nažalost njegovi flashevi nisu najuspješniji, nalazi se na zadnjem mjestu po uspješnosti bačenog flasha. Ali se te dva broja balansiraju, te se po “Opponents Flashed Time” nalazi na 16. mjestu ( drugi najbolji u svojoj ekipi ). S druge strane, Kruška baca nešto manje flasheva što ga stavlja na sredini tablice. Uspješnost flasha 0.65 ga stavlja pri vrhu lige, ali razlog tome može biti manji broj bačenih flasheva i zato se po vremenu s 1.37s nalazi na 24. mjesto. Nekakav zaključak bi bio da Jabuka mora proraditi na kvaliteti svojih flasheva, dok bi ih Kruška mogao više bacati.

Entry statistike

Kategorija / Igrač Jabuka Kruška
Opening Kill / Round 0.17 ( 1st / 1st ) 0.12 ( 12th / 2nd )
Attempts 33.7% ( 1st / 1st ) 23.8% ( 9th / 1st )
Success 50.3% ( 22nd / 3rd ) 51.6% ( 18th / 4th )
Opening Kill Rating 1.24 ( 4th / 1st ) 1.09 ( 13th / 2nd )

Ako pogledamo odmah kategoriju “Attempts”, vidimo da se oba dva igrača predvode svoje ekipe te se nalaze dosta visoko u ligi. Po tome se može doći do zaključka kako se radi o entry igračima svoje ekipe i dva dosta agresivna igrača.

Jabuka predvodi cijelu ligu u broju opening killova i u broju pokušaja. Iako se po postotku uspješnosti nalazi bliže sredini lige s 50.3%, visoki broj pokušaja ga po Opening Kill Ratingu stavlja na četvrto mjesto u ligi s čime predvodi i svoju ekipu, sljedeći teammate mu se nalazi na 19. mjestu u ligi.

S druge strane se nalazi igrač Kruška. Po broju pokušaja je predvodio svoju ekipu, ali se zato po postotku uspješnosti nalazi na 4. Mjesto u svojoj ekipi. Na kraju dana ga Opening Kill Rating od 1.09 stavlja na 13. Mjesto u ligi. Ali za razliku od igrača Jabuke, Kruška nije bio najbolji “entry” svoje ekipe, njegov teammate se nalazi na 7. Mjestu u ligi.

Dodatno

Kategorija / Igrač Jabuka Kruška
HLTV Rating 1.07 ( 18th / 1st ) 1.10 ( 15th / 2nd )
Standardna devijacija 0.44 ( 40th / 5th ) 0.40 ( 38th / 5th )
Median vs. top4 1.12

0.81

Median vs. bot4 1.05 1.13

*Standard deviation = prosječno odstupanje od prosjeka.

Standardna devijacija se gleda kao prosječno odstupanje od ukupnog prosjeka. U ovom slučaju smo uzeli rating igrača po odigranoj mapi. Veća devijacija značila bi da taj igrač dosta varira sa svojim partijama. Manja devijacija bi značila da je igrač dosta konzistentan sa svojom igrom.

U ovom slučaju vidimo da se radi o dva igrača koji su užasno nekonzistentni te se nalaze na samom dnu ligu po tom parametru i najgori su igrači svojih ekipa. Gledajući kako Jabuka ima najbolji HLTV rating svoje ekipe i Kruška drugi najbolji svoje ekipe, a oboje imaju najgoru devijaciju, značilo bi da ekipe i nisu baš mogle znati kakav će se igrač pojaviti taj dan na mapi. Za ovakve igrače se može reći da su nekakav X-faktor svoje ekipe u smislu da kad ga krene, krene.

Ono što je zanimljivo je kako su oba igrača odigrala protiv gornje polovice lige i protiv donje polovice. Igrač Jabuka je protiv jačih protivnika pružao iznadprosječne partije s ratingom od čak 1.12, dok s druge strane je Kruška imao dosta grubo iskustvo protiv jačih ekipa s jako niskim ratingom od čak 0.81. Puno je uspješniji bio protiv slabijih ekipa.

Zaključak

Sad kad ste vidjeli neke brojeve i statistike te moju interpretaciju svega toga. Što mislite, o kojim igračima je riječ? Jesu li entry, AWP, support igrači? Agresivni, pasivni? Te na kraju, koga biste vi odabrali između Jabuke i Kruške za team?

Skrolajte dole da saznate tko je tko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igrač JABUKA je Ivan “pTKKK” Popov, koji je nastupao za Locastic, dok je igrač KRUŠKA Luka “brky Brkanac. Jeste li iznenađeni?

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime