Locastic Esports u velikom intervjuu objašnjava kako je nastalo najveće iznenađenje regionalne CS:GO scene. Hrvatska ponovo ima ekipu koja se može mjeriti s najboljima u regiji, a evo i tko je za to najzaslužniji.

Locastic Esports najveće iznenađenje A1 Adria League

“Oni momci samo idu i praše” – tako je analitičar A1 Adria League (ex. Vip Adria League) Aleksandar “Proka” Prokić opisao Locastic Esports. Hrvatsku ekipu koja nakon osam odigranih kola spomenutog natjecanja drži prvo mjesto. Put do omjera 6-2 nije bio nimalo lagan. Izgubili su od Zagreb 360 Gaminga i KliKTecha da bi nakon toga skinuli tri velika skalpa – Ulti Coin, Valiance&CO i GamePub u direktnoj borbi za prvo mjesto. Naravno, ništa nije gotovo i pitanje je kako će tablica izgledati kada se odigra preostalih šest kola.

Ipak, Locastic Esports na temeljima GIANT5 gradi kvalitetnu priču, kako u Hrvatskom tako i u regionalnom CS-u. Uz dobre rezultate radi se na promociji i prepoznatljivosti brenda. Čini se kako je napokon netko ozbiljno shvatio da dobri rezultati nisu dovoljni za uspjeh u esportu te kako je potrebno raditi na promociji, stvarati sadržaj i omogućiti igračima potpunu podršku.

Locastic Esports je pod isti krov okupio kvalitetnu hrvatsku petorku, ali i neke utjecajne ljude sa scene. Mnogi su to pokušavali, ali u tome nisu uspijeli. Locastic Esports tako sačinjavaju:

Mario “Mariuchii” Grdović
Krunoslav “Salted” Katalinić
Predrag “st0Le” Stojković
Matija “NyX” Jovanović
Frane “BRLE” Brletić

Team analyst​: Luka “Caliph” Mečenero
Team coach:​ Zvonimir “Professeur” Burazin
Team manager​: Toni “anakintm” Miličević

Locastic Esports

Dobri rezultati, novi pristup na društvenim mrežama i zanimljiva ekipa bili su više nego dovoljan povod da odradimo poduži intervju.

Dugo je vremena prošlo otkad se G5 kvalificirao u ligu, vidjeli smo i neke promjene u ekipi. Kakva su očekivanja bila pred početak grupne faze natjecanja?

Mariuchii: “S obzirom na promjenu lineupa prije početka lige očekivanja su bila 50/50. Znali smo da imamo kvalitetan lineup, gdje imamo igrače koji mogu bilo kome parirati individualno, ali je bilo upitno hoćemo li “kliknuti” kao ekipa ili ne. Očekivali smo top4, ali smo znali da imamo kvalitetu za boriti se za top2 mjesta.”

Nakon prvih osam kola na vrhu ste ljestvice. Analitičari i komentatori vas nazivaju najvećim iznenađenjem lige. Jesu li se nakon dobrih rezultata podigla očekivanja i osjeća li ekipa pritisak zbog toga?

Mariuchii: “Moramo biti iskreni i priznati da ni sami nismo očekivali da ćemo ovako dobro krenuti. Cilj nam je bio top4 i da iz meča u meč napredujemo kao ekipa. Očekivanja su se sad promijenila, sada želimo potvrditi ovu prvu polovicu lige te želimo zadržati izravan slot za LAN finale. Vjerujemo da možemo, idemo meč po meč, “noge na zemlji”.”

Locastic Esports
Locastic Esports

Kakvo je mišljenje o konkurenciji u A1 Adria League? Tko prema vašem sudu dosad nije pokazao puni potencijal, a tko je iznenadio? 

Professeur: “Mislim da je gledajući dosadašnje rezultate dosta očito da Valiance i UltiCoin, jedine dvije ekipe koje su dobile pozivnicu u ligu, ne igraju na nivou koji se od njih očekuje. UltiCoin je barem digao jedan omanji internacionalni LAN i, hajde, nisu bili toliki favoriti, no Valiance gubi i internacionalno i ovdje a jedini su stvarno profesionalni tim u regiji, primaju solidne plaće i doveli su jednog od najvećih CS stručnjaka kao trenera. Uz sve to, ne mogu pobijediti amatere? Dosta zabrinjavajuće stanje po meni, pitanje je što se odvija iza kulisa.
Što se tiče pozitivnih iznenađenja, što kažete na ovaj Locastic? Nisu loši, a?”

Koji je u ovom trenutku cilj za A1 Adria League, a koji općenito? Gdje ćemo sve moći gledati Locastic Esports? 

anakintm: “Glavni cilj je odlazak u Zagreb na Reboot InfoGamer i završnicu A1 Adria League, nakon toga idu kvalifikacije za WESG, a nakon toga – tko zna? Idemo korak po korak, svi znamo koliko je labilna regionalna scena kad su u pitanju turniri i svjesni smo da vrlo lako može doći period od 3-6-9 mjeseci bez ikakvih natjecanja. Zato i nismo postavljali nikakve megalomanske zadatke ispred ekipe – oni su tek počeli igrati zajedno prije mjesec dana, atmosfera je dobra, rezultati su odlični i bitno je samo da nastavimo u istom trendu.
NyX i st0le uz A1 Adria League igraju i ESEA Advanced.”

Za natjecanje su se kvalificirali prije angažmana u Locastic Esports. Kako to utječe na ekipu? Koriste li iskustvo stečeno natjecanjem protiv jačih timova i u Locasticu?

Professeur: “Cijela situacija oko ESEA Advance tima za kojeg igraju st0Le i NyX bila je pomalo nezgodna, no mislim da je anakintm kao menadžer ekipe dobro razoružao situaciju, popričao sa svima i došli smo do zaključka da takvo iskustvo može samo biti pozitivno. Kad popodne odigraš dobro protiv ekipe koja je bila top16 na Majoru, lakše će ti biti igrati protiv neke domaće ekipe, ma kako dobra ona bila. Doduše, ne mislim da tim kao cijelina ima velike koristi od toga da st0Le i NyX igraju ESEA Advanced, no njih dvoje se dodatno individualno razvijaju i tako pridonose kolektivu.”

Locastic Esports st0Le
Locastic Esports

Surova realnost regionalnih timova je kratak vijek trajanja. Bez obzira na dobre rezultate kolaju svakakve neslužbene informacije. Neke od njih govore da nije sigurno hoće li Salted ostati u ekipi nakon A1AL-a i kako će se Mariuchii, ključni čovjek ekipe, uskoro posvetiti privatnim obavezama. Kakav je plan za Locastic Esports do kraja godine i jeste li razmišljali što nakon toga?

Mariuchii: “Ne bi se baš složio s tim da je kratak vijek trajanja vezano uz regionalne ekipe. Ako se pogleda npr. prosječni vijek trajanja top50 ekipa na HLTV-u, određeni lineup izdrži u prosjeku 3-4 mjeseca. Sad na pitanje hoće li biti promjena nakon A1AL-a, na Locasticu je da pruži najbolje uvjete (a da su realne za ovakvu ekipu), te da mi kao igrači jednom drugom pokažemo kako želimo nešto napraviti na regionalnoj sceni. Ako netko od igrača ima osjećaj da u internacionalnim vodama može brže ili bolje napredovati, onda jedino što nam preostaje je da mu poželimo sreću jer talenti u Hrvatskoj i na Adria sceni postoje te nitko nije 100% nezamjenjiv. Vjerujem u ovaj projekt i vjerujem u igrače koje imamo u Hrvatskoj te se nadam da gradimo jedan dugoročan projekt koji neće biti vezan samo uz CS već uz Esport u Hrvatskoj.”

Uz dobre rezultate, može se primijetiti i dobar nastup Locastic Esportsa na društvenim mrežama i online oglašavanju. To je nešto u čemu veliki broj regionalnih timova zaostaje. Koja je tajna uspjeha i kako ste riješili tu enigmu s kojom mnogi muku muče?

anakintm: “Pa, treba naglasiti da smo imali puno sreće s rezultatima u prvom dijelu natjecanja. Mogli smo imati najbolji marketing na svijetu, ali ako bi samo reportali poraze, to nikome ne bi bilo zanimljivo. Tako da, velike zasluge za taj “mini-hype” oko projekta ide igračima koji igraju fenomenalno i zasluženo su na vrhu lige.”

“Osim toga, mislim da je naša najveća snaga to što smo uspjeli okupiti ljude s iskustvom koji znaju kakav bi trebao biti marketinški pristup oko jedne Esports ekipe. Od nas desetak koji smo uključeni u cijeli projekt svi znaju svoje zadatke, proaktivni i produktivni su i daju savjete kako poboljšati stvari. Stvarno nam imponira što ljudi misle da radimo dobar posao i to nam je najbolja motivacija za dalje, ali mi zapravo tek sad krećemo s pravim sadržajem koji bi vas trebao impresionirati.”

Koje mjere poduzimate kako bi igrači postali svjesni mogućnosti i obaveza promocije kakvu radite na službenim kanalima Locastic Esportsa? Radi li se uopće na tome ili su oni samo zaduženi za rezultate na serveru?

Professeur: “Naravno da se radi i na tom aspektu, no tek smo u ranoj fazi. Na bootcampu kojeg smo imali prošli tjedan u Splitu (hvala Uber, Hotel Marvie i Clan Gaming!) snimali smo dosta sadržaja za društvene mreže i igračima to isprva nije bilo baš drago, no objasnili smo im da je to nešto na što se moraju naviknuti ako se žele ozbiljno baviti ovom profesijom, a posebno ako žele da ovaj Locastic projekt uspije. Mislim da smo ih kroz par dana skroz slomili i da su se na kraju svi zabavljali. A i iskreno, bio sam pozitivno iznenađen time kako je sve teklo, u konačnici nije bilo toliko teže odraditi nešto s npr. Saltedom nego s nekim profesionalnim igračem. Tu je naravno i aspekt aktivnijeg korištenja svojih profila na društvenim mreža, na to ih dosta još moramo podsjećati i poticati, ali s vremenom, doći će i to na svoje.”

Professeur i Caliph, kao dvojac koji bi trebao biti najveća podrška igračima u smislu same igre, također su nove akvizicije. Professeur kao trener ekipe i Caliph kao analitičar. Obojici je to novo iskustvo. Kako je raspoređena odgovornost i što oni konkretno donose timu?

st0Le: “Obojica su još uvijek novi u tome i traže idealan pristup, a mi ih kao igrači usmjeravamo što trebaju raditi da nam bude lakše i da se dobro slažemo. Caliph je zadužen za gledanje naših prethodnih mečeva, analizu protivnika. Puno vremena ulaže u to, svi cijenimo njegov dio posla i nakon mečeva jedva čekamo njegovo viđenje da vidimo u čemu smo pogriješili i koje stvari moramo ispraviti.”

“Što se tiče trenera, on još uvijek nije imao veliku ulogu radi svojih obaveza (FACEIT Major), ali mislim da kad i njega integriramo u naš način rada da ćemo biti još i bolji. Do sada nam je Zvone najviše pomogao na bootcampu, ali nadam se da će više biti s nama tijekom budućih mečeva.”

Nedavno je održan i prvi bootcamp za ovu petorku. Više je fokusa bilo upravo na stvaranju sadržaja i promociji nego na igri. Kako ste zadovoljni postignutim u tih nekoliko dana koje su igrači proveli zajedno?

st0Le: “Znali smo da neće biti toliko velik fokus na igru radi nedostatka vremena i najviše smo radili na promotivnom sadržaju, ali i to je u redu jer moramo i taj dio odraditi. Vrlo smo zadovoljni što se tiče cijelog posla koji smo odradili, a i puno smo se zbližili kao tim i bilo je jako zabavno. Bilo je još puno ideja koje nažalost nismo stigli odraditi, ali nadam se da ćemo to pokriti sljedeći put. Nisam imao prevelika očekivanja jer mi je ovo bio prvi ozbiljni bootcamp, ali ugodno sam iznenađen kako smo to odradili.”

Locastic Esports
Locastic Esports

Locastic Esports zasad izgleda kao vrlo uspješan projekt, ali još u fazi medenog mjeseca. Mariuchii i jezgra igrača sa sobom donose određeni kredit kao GIANT5. Dobri rezultati u ovoj fazi natjecanja još ništa ne garantiraju, a svjesni smo i kako se timovi brzo mogu raspasti te da se vrlo teško osigurati da igrači jednostavno ne odu. Koje korake poduzima Locastic Esports da bi jednakim tempom nastavio graditi dobru priču i doskočio potencijalnim problemima?

anakintm: “Točno to, još uvijek traje ta faza “medenog mjeseca” i bit će zanimljivo vidjeti reakcije igrača kad krenu prvi problemi i nesuglasice, to je neizbježno u svakom timskom sportu. ”

“Menadžment ekipe radi na tome da im osigura sve potrebne uvjete da se oni mogu fokusirati na igru i kad se to posloži mislim da će biti puno manje mjesta za nezadovoljstvo i konflikte. Znam da se opet vraćam na ljude u projektu – ali svi zajedno radimo na internim odnosima i želimo da se problemi detektiraju u ranoj fazi i da ih riješimo prije nego eskaliraju.”

Odluče li se neki krenuti istim ili sličnim stopama kao Locastic Esports, koje su ključne točke na koje treba obratiti pozornost za dobar start i kvalitetan plasman brenda?

Professeur: “Mislim da nije lako krenuti istim stopama kao Locastic Esports jer je ovdje okupljena ekipa koja se vrlo dobro poznaje međusobno, ima sličan pogled na Counter-Strike, a uz to ima i kvalifikacije koje malo tko u Hrvatskoj ima. No iako je teško, po meni bi to bio prvi korak, okupljanje tima u sastavu menadžer – kapetan – supporting staff, no obvezno je da su svi uključeni kompetentni, a ne prodavači magle. I naravno, treba osigurati nekakvu novčanu podršku, no ne mora ona biti strašno velika, samo nešto što će pokazati da je to ozbiljan projekt.”

“Poslije toga dolazi pronalazak ostalih igrača, koji opet imaju zdrav pristup, pa slaganje detaljnijeg plana što se tiče društvenih mreža i sadržaja generalno. Nije bitno koji pristup će netko odabrati, hoće li to biti više profesionalno, više opušteno ili nešto treće, ali moramo početi približavati igrače široj publici i stvarati interes. Osobno znam dobar dio igrača koji se natječe u A1 Adria Ligi i tu je, što se tiče interesa koji se generira putem njihovih ličnosti, dosta neiskorištenog potencijala.”

Na Hrvatskoj, ali i regionalnoj, esport sceni malo je kvalitetnih poligona za razvoj i stjecanje iskustva za mlade ljudi koji žele početi graditi karijeru u esportu. Ima li i hoće li biti takvih mogućnosti u sklopu Locastic Esportsa? Ako da, gdje se zainteresirani mogu javiti – pitam za frenda, naravno.

anakintm: “Mislim da je još rano pričati o nekom “talent inkubatoru” gdje će se razvijati nove nade domaćeg Counter-Strikea, jer prvo treba postaviti temelje da se uopće može ostvariti “karijera” u ovome. Mi definitivno nismo još spremni na to, pošto u sljedećih par mjeseci moramo primarno posložiti procese oko ekipe. Ali, lijepa stvar oko ove scene je što ju je izgradio community, tj. ljudi koji ne trče za novcem i uvijek su spremni pomoći i dati savjet. Iskoristite to!”

“Ono na što se svi u domaćoj Esports industriji trebaju fokusirati je da stvorimo jedan mali “ekosistem” u ovoj regiji, da se radi gomila turnira i sadržaja i da se privuku i zadrže partneri poput A1, Germanie, i sl. No, takvim partnerima treba nešto pružiti zauzvrat, a to definitivno nisu ove brojke koje im sad nudimo. ”

“Već 15 godina je naš glavni argument da objasnimo ljudima kako je Esports novi trend u svijetu koji prate milijuni adolescenata i mlađih ljudi, ali što zapravo radimo da aktiviramo te ljude? Ako želimo da se oni uključe u naše priče i postanu fanovi, onda im treba biti ispred očiju sedam dana u tjednu, a ne samo na dan mečeva.”

“To pričamo već godinama, ali WCYD kad “prave” projekte s budžetima dobiju ljudi na temelju poznanstava, a ne iskustva i sposobnosti, dok oni koji imaju znanje moraju ići raditi na strane novinarske portale, u Dignitase i slične orge, ili biti streameri. Može se reći da je to greška sponzora koji ne naprave kvalitetno istraživanje prije nego investiraju novac, ali zapravo je zabrinjavajuće da ti angažmani dolaze uvijek do istih uhljeba. No, već su se svi navikli da je ovo teški Balkan i da stvari tako funkcioniraju. /hejt”

Za kraj, u Locastic Esportsu je okupljena stvarno zanimljiva ekipa. Od igrača među kojima st0le trči maratone, Salted isto, ali neke druge vrste, pa do Calipha, Anakina i Professeura koji već rade puno radno vrijeme za ozbiljne tvrtke. Što je bilo potrebno za okupljanje pola hrvatske CS:GO scene pod istim krovom i kakvu je ulogu u tome odigrao Flegma?

Professeur: “Flegma je odigrao bitnu ulogu kad je Locastic prvi put ušao u esports, no što se tiče ovog puta sve je bilo na leđima anakintma koji je povezao sve konce, od igrača do staffa, od uprave Locastica do sponzora. Toni je definitivno mastermind operacije. Kako je sve uspio iskreno ne znam, mene kupio s dvije pive u C.B. MaMa, ali pretpostavljam da nije teško prodati ideju dobrog hrvatskog tima ljudima koji su gledali kako se naša nacionalna scena muči… godinama. Svi bi htjeli vidjeti nešto više, a ako s malo uloženog truda mogu pomoći da se to ostvari – zašto ne?

anakintm: “Kao što je Zvone reka, Leo je tu od samih početaka i pomogao nam je da pridobijemo cijeli Locastic i da kompletna tvrtka počne pratit CS. Osim toga, znate i sami kakav je Leo, pozitivan je lik i napravit će posao od toga da mi složi skriptu za filtraciju rezultata na Locastic Pick’Em, pa sve do toga da će dogovoriti sponzorstvo za par minuta čisto jer ga ljudi znaju i poštuju. Good guy to have around.”

Kao i uvijek, ekipa iz Locastica je bila otvorena i susretljiva. Koliko dugo će im trajati “medeni mjesec” saznat ćemo u narednim tjednima, ali zasad su na dobrom putu da osiguraju mjesto za A1 Adria League LAN finale na Reboot InfoGameru.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime