Foto: HLTV.org
Srpska tvrtka za organizaciju i produkciju esport turnira E-Frag ponovo se našla u centru pažnje. Nakon objave izvršnog direktora kako su prekinuli poslovanje, E-Fragovi kanali i profili na društvenim mrežama osvanuli su u novom ruhu. Za to vrijeme igrači i talenti i dalje nisu dobili zaslužene nagrade i naknade s The World Championship 2016.

E-Frag prekida poslovanjem

Podsjetimo, E-Frag je prvi put u središte pažnje dospio kada nisu isplaćene nagrade s The World Championship 2016, turnira vrijednog 100 tisuća dolara. Za osiguranje nagradnog fonda bio je zadužen Azubu, koji je ugašen u svibnju 2017., a naslijedio ga je Smashcast.tv. E-Frag je navodno pravnim putem pokušao natjerati Azubu da podmiri dugovanje, ali do danas se ništa po tom pitanju nije dogodilo.

Bez obzira na probleme E-Frag je nastavio s poslovanjem, organizirali su i producirali različite esport evente, kako regionalne tako i globalne, a rezultati su često bili nezadovoljavajući. Početkom rujna, izvršni direktor i jedan od osnivača, Marko “mak1” Milošević na svom je Twitter profilu u četiri Tweeta objavio kako E-Frag prekida s poslovanje, prenosi Cybersport.com. Službena izjava od strane tvrtke je izostala, a prema napisanom čini se kako nema nade da će pokriti dugovanja prema casterima i igračima. Ono što je posebno zanimljivo je da je samo dva mjeseca prije objave o gašenju tvrtke isti čovjek na svom profilu najavio uzbudljive vijesti o The World Championshipu.


Objave na Twitteru o gašenju E-Fraga prenosimo u cjelosti.

Problemi se nastavljaju za E-Frag

Da se E-Frag ugasio vjerojatno bi to bila jednostavna vijest koja nikog ne bi iznenadila. Uostalom prenijeli su je specijalizirani mediji među kojima su Cybersport.com i klanrur.rs. Međutim, priča tu tek počinje. Pretragom službenog E-Frag profila na Twitteru otvara se profil potpuno druge tvrtke. Radi se o Collateral Damage Entertainment, novoj tvrtki za produkciju i organizaciju esport natjecanja. CDE je u ponedjeljak 10. rujna izdao službeno priopćenje, a mi prenosimo najvažnije dijelove.

CDE tako navodi da nemaju nikakve veze s E-Fragom već da samo koriste njihov prostor dok ne opreme vlastiti studio. Nitko iz trenutnog menadžmenta E-Fraga (Mohamed Zardab, Marko Milošević, Vladan Blagojević) nije niti će biti uključen u buduće poslove CDE-a.

Vlasnik i izvršni direktor Collateral Damage Entertainmenta je pak Miloš Pavlović, jedan od investitora u E-Frag, za kojeg se u priopćenju navodi da nije ni na koji način bio uključen u menadžment E-Fraga. Kako se E-Frag zatvara dogovoreno je korištenje studia.


Pravno gledano – E-Frag posluje

Cijela priča nije zaobišla niti r/GlobalOffensive subreddit na kojem korisnici pišu vlastita iskustva s E-Fragom. Iako ih ne treba uzimati zdravo za gotovo, malo je reći da su ljudi zadovoljni raspletom situacije. U to se uvjerite sami.

Mi smo pak pokušali stvari sagledati s pravne strane. Nažalost, kako ipak ne poznajemo pravni sustav susjedne nam zemlje potražili smo pomoć. Prema podacima u Agenciji za privredne registre Republike Srbije nema nikakvih informacija niti dokumenata da je E-Frag pokrenuo stečaj. Među odgovornim osobama nalazi se samo ranije spomenuti Marko “mak1” Milošević. Jedini dostupni dokumenti su oni za osnivanje. Financijskih izvještaja, dokumenata o likvidaciji, bankrotu ili stečaju nema. Niti po pretrazi jedinstvenog matičnog broja na istom servisu nema informacija o tome da je proces prijave bankrota ili stečaja u tijeku. Možda je još prerano da bi takve informacije bile objavljene, ali svakako ćemo pratiti rasplet situacije.

Kako priča završava?

Čitajući regionalne news portale na kojima su propadale firme po rođačkim vezama, malverzacijama i sličnim stvarima nismo razmišljali o tome da bi se takvo što moglo događati i u regionalnom esportu. Ne treba biti posebno snalažljiv da se dođe do informacije da se Miloš Pavlović i Marko Milošević poznaju iz perioda kada su zajedno igrali za FK Voždovac (2015.-2017.) nakon čega je ovaj drugi prešao u Zemun. Ali, takva istraživanja ćemo ostaviti nekom drugom. (izvor. wikipedia.org/wikipedia.org).

Nadamo se samo da će se uskoro pronaći rješenje da se podmire dugovanja svim dužnicima.

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime