Prvi major godine je iza nas, a to znači da slijedi CS:GO shuffle. Timovi pripremaju nove postave za nadolazeća natjecanja, a neka velika imena već su objavila svoja pojačanja. Kako je krenulo, CS:GO transferi bi mogli biti vrlo zanimljivi. Zasad se dosta toga vrti oko nagađanja i špekulacija, ali neke promjene već su službene. Sve važne transfere, ali i špekulacije, moći ćete pronaći u ovom članku, kojeg ćemo konstantno ažurirati. Prva je to promejna u ekipi od osnutka 2017.

Nova promjena u NiP-u

NiP* Richard “Xizt” Landström – Dennis “dennis” Edman (f0rest, GeT_RiGhT, REZ, draken, dennis)

Nakon razočaravajućeg nastupna na cs_summit 2 koji su Ninje napustile bez pobjede, slijede i promjene u ekipe. Umjesto Richarda “Xizta” Landströma zaigrat će drugi iskusni Šveđanin, bivši igrač fnatica i GODSENTa Dennis “dennis” Edman. NiP je prošle godine promijenio dvojicu igrača, od originalne petorke preostao je samo legendarni duo f0rest i GeT_RiGhT.

Adam “friberg” Friberg i Óscar “mixwell” Cañellas slobodni su igrači nakon što je OpTic objavio novu postavu. Šveđanin je najavio kako još nije završio karijeru te da je spreman voditi novu ekipu iako njegov angažman u OpTicu nisu obilježili uspjesi.

Nakon odlaska Magiska i mixwella OpTic objavio novi roster (8.2.2018.)

OpTic* stanislaw, ShahZaM, k0nfig, gade, cajunb

Američka esport organizacija objavila je roster za 2018. Novu OpTicovu ekipu predvodit će Kanađanin Peter “stanislaw” Jarguz. Mjesto u ekipi je pronašao i čak jedan Amerikanac, Shahzeb “ShahZaM” Khan, koji je već kratko igrao sa stanislawom 2016. Postavu kompletiraju tri Danska igrača iz North organizacije:  René “cajunb” Borg, Kristian “k0nfig” Wienecke, Nicklas “gade” Gade (North Academy). Trener će ostati Chet “ImAPet” Singh. OpTic se nije izjasnio u sudbini trojice preostalih igrača iz prijašnje postave te trenutno nije poznato što će se dogoditi s Adamom “Fribergom” Fribergom, Aleksijem “alluom” Jallijem i Kevinom “HS” Tarnom.

friberg-optic-gaming

LDLC* Kévin “Ex6TenZ” Droolans – Logan “LOGAN” Corti

LDLC je kompletirao postavu dovođenjem 19-godišnjeg Francuza Logana “LOGANa” Cortija, bivšeg igrača ARESa i beGeniusa. Mladi LOGAN dolazi nakon što je iz ekipe otišao iskusni belgijski IGL Kévin “Ex6TenZ” Droolans.

dignitas* SoaR roster (mCe, Voltage, xCeeD, Grim, m1tch)

Nakon što su prije nekoliko tjedana otpustili preostale igrače iz postave, dignitas se vraća u CS:GO. Esport organizacija u vlasnišvu Philadelphia 76ersa odlučila se za bivši SoaR, američki tim koji je privukao pažnju ulaskom u ESL Pro League Season 7, nakon što su u finalu ESEA MDL Season 26 pobijedili Rise Nation.

~Heroic* Patrick “es3tag” HansenRuben “RUBINO” Villarroel (MODDII, Snappi, niko, JUGi, RUBINO)

Prema pisanju portala Flickshot.fr bivši igrač Northa i dignitasa Ruben “RUBINO” Villarroel trebao bi u Heroicu zamijeniti Patrica “es3taga” Hansena, koji će preseliti na klupu. RUBINO je 20. siječnja postao slobodan igrač nakon prekida ugovora s dignitasom i otad traži novi tim. Čini se kako je postignut dogovor s Heroicom.

Astralis kompletirao postavu (7.2.2018.)

Astralis*  Markus “Kjaerbye” Kjærbye –  Emil “Magisk” Reif (gla1ve, device, dupreeh, Xyp9x, Magisk)

Nakon nenadanog odlaska Markusa “Kjaerbyea” Kjærbyea iz ekipe, Astralis se bacio u potragu za adekvatnom zamjenom. Danski apetiti su veliki, a uz sve to žele zadržati potpuno dansku postavu. Rješenje su pronašli u Emilu “Magisku” Reifu, 19-godišnjem Dancu koji je na ljeto prošle godine prešao iz Northa u OpTic. U svakom slučaju radi se o kvalitetnom mladom igraču od kojeg se puno očekuje, vidjet ćemo hoće li baš u Astralisu Magisk pokazati svoj puni potencijal.

EnVyUs* Cristophe “SIXER” XiaAli “hAdji” Haïnouss (Happy, RpK, ScreaM, kioShiMa, hAdji)

EnVy je nakon smještanja Cristophea “SIXERA” Xie na klupu kompletirao roster dovođenjem Alija “hAdjia” Haïnoussa iz EnVyUs Acadamy ekipe. SIXER je u posljednje vrijeme bio na udaru kritika brojnih fanova, ali u 15 mjeseci s 0.96 ratingom na LAN-u zaista nije impresionirao. Zamjena je hAdji koji je s Platinium eSport rosterom igrao polufinale ESWC-a 2016., a s EnVyUs Academy je osvojio Gfinity Elite Series UK Season 2. Prema pisanju portala flickshot.fr, EnVy će manje koristiti AWP zbog odlaska SIXERa, a njegovu će ulogu povremeno preuzimati Vicent “Happy” Schopenhauer i to uglavnom na CT strani.

OpTic* Óscar “mixwell” Cañellas (allu, HS, freiberg)

Španjolac Óscar “mixwell” Cañellas napustio je OpTic, gdje će nastaviti karijeru zasad nije poznato. Mixwell je s OpTicom u 2016. osvojio Americas Minor i Northen Arenu u Montrealu međutim upadaju u problem,e nakon odlaska Petera “stanislawa” Jarguza početkom 2017. Na ljeto iste godine  Tarik “tarik” Celik te Will “RUSH” Wierzba prelaze u Cloud9 s kojim su postali prvi američki osvajači majora. Nakon masovnih odlazaka prošle godine mixwell je bio jedan od graditelja nove OpTicove ekipe, a sada ju svojim odlaskom on stavlja u neugodnu situaciju prije zaključavanja prijelaznog roka. Odlaskom i Emila “Magiska” Reifa, OpTic je ostao na tri igrača.

Virtus.pro pronašao zamjenu za legendarnog TaZa (6.2.2018.)

Virtus.pro* Wiktor “TaZ” WojtasMichał “MICHU” Müller (NEO, Snax, byali, pashaBiceps, MICHU)

Najdugovječniji CS:GO roster također doživljava promjene. Nakon serije loših rezultata u kojima su tek povremeno isplivale dobre predstave na LAN-u, Virtus.pro se odlučio na promjene. Legendarni Wiktor “TaZ” Wojtas je preselio na klupu, a privremeno će ga mijenjati Michał “MICHU” Müller na jednomjesečnoj posudbi iz Kinguina. Virtus.pro je obznanio kako će više detalja u vezi promjene u postavi objaviti tijekom idućeg mjeseca. Iako TaZ nije bio mehanički najbolji igrač u ekipi, po mnogima je upravo on bio glavni pokretač iza najvećih uspjeha Virtus.pro ekipe. Kao karakter, motivator, pun iskustva i jedan od rijetkih igrača na sceni bez dlake na jeziku. TaZ je na svom Facebook profilu objavio kako je i dalje motiviran za nastavak natjecanja i da ćemo ga sigurno još viđati. CS:GO bez njega ne bi bio isti.


Gambit* Beketiyar “fitch” Bahytov  Denis “seized” Kostin (Dosia, AdreN, mou, Hobbit, seized)

Potvrđen je transfera Denisa “seizeda” Kostina u Gambit, a Beketiyar “fitch” Bahytov je stavljen na transfer listu. Seized je u posljednje vrijeme nastupao kao zamjena za Gambit, a nakon što se su uspjeli plasirati na IEM Katowice, postao je standardni član prve postave. Seized je za HLTV.org izjavio kako mu je Gambit dao novu motivaciju.

Team Liquid* Josh “jdm64” MarzanoKeith “NAF” Markovic (nitr0, EliGE, Twistzz, steel, NAF)

Kieth “NAF” Markovic će u Liquidu zamijeniti Josha “jdm64” Marzana, potvrdila je organizacija. NAF je doveden iz Renegadesa, a kako navodi HLTV.org u Liquidu nije stranac jer je već kratko nastupao za tu organizaciju 2015. U bojama Renegadesa NAF je na LAN-u zabilježio visokih 1.27. Druga je to velika promjena u Liquidu nakon što je prije nekoliko mjeseci Lucas “steel” Lopes zamijenio Petera “stanislawa” Jarguza.

BIG* Nikola “LEGIJA” NinićKevin “keev” Bartholomäus (gob b, nex, tabseN)

Razočaravajući nastup na ELEAGUE Majoru u Bostonu naveo je BIG na velike promjene unutar ekipe. Nikola “LEGIJA” Ninić je iz aktivnog rostera premješten na poziciju asistenta ekipe, a Kevin “keev” Bartholomäus  je postao zamjena.

“Problem” postao rješenje EnVyja

EnVyUs* Alexandre “xms” FortéFabien “kioShiMa” Fiey (Happy, SIXER, RpK, ScreaM, kioShiMa)

Stigla je i službena potvrda. Fabien “kioShiMa” Fiey novi je igrač EnVyja, a na klupi ce završiti Axandre “xms” Forté. Tako će se kioShiMa nakon više od dvije godine u FaZe Clanu vratiti u EnVy gdje je proveo vjerojatno najbolje dane svoje karijere. Podsjetimo, kioShiMa je od kolovoza 2017. na klupi FaZe Clana i nije se natjecao na najvišoj razini.

 

North potvrdio dolazak Kjaerbyea umjesto (2.2.2018.)

North* Kristian “k0nfig” WieneckeMarkus “Kjaerbye” Kjærbye (MSL, aizy, valde, mertz, Kjaerbye)

Kristian “k0nfig” Wienecke je prije nekoliko dana objavio kako uzima pauzu na neodređeno vrijeme, a North je pronašao zamjenu u još jednom Dancu, Makrusu “Kjaerbyeu” Kjærbyeu iz Astralisa. Druga je to promjena u Northu nakon ELEAGUE Majora u Bostonu, nakon što je cajunb zamijenjen mertzem. Kako navodi HLTV.org, Kjaerbye i MSL su već igrali skupa pod imenom Dignitas, a u svibnju 2016. Kyaerbye je otišao u Astralis, a cajunb se pridružio Northu.

ex-100 Thieves se nastavlja natjecati Americi, traže zamjenu za kNgV- (1.2.2018.)

ex-100 Thieves* Vito”kNgV-” Giuseppe – João “felps” Vasconcellos (HEN1, LUCAS1, fnx, bit, felps)

Vito”kNgV-” Giuseppe je otpušten iz tima 100 Thieves prije nekoliko dana, a onda je organizacija odlučila otpustiti i ostatak postave, svega mjesec dana nakon potpisivanja. Posljednja je to scena dramskog djela u režiji kNgV- koja je započela na DreamHack ASTRO Openu u Montrealu zbog neprofesionalnog ponašanja. KNgV- je u međuvremenu samo zakomplicirao stvari, a preostala brazilska četvorka odlučila je naći zamjenu i nastaviti se natjecati u Americi. Izvor HLTV.org navodi kako je želja ekipe João “felps” Vasconcellos. Igrač SK Gaminga koji je dolaskom Ricarda “boltza” Prassa u studenom preselio na klupu.

fns stiže u compLexity (31.1.2018.)

compLexity*  Alec “Slemmy” WhitePujan “FNS” Mehta (dephh, ptr, yay, ANDROID-X23, FNS)

Bivši igrač CLG-a Pujan “FNS” Mehta novi je IGL compLexityja. Uz FNS-a ekipi su se pridružili i Ronald “Rambo” Kim kao trenter te Adnrew “Professor_Chaos” Heintz kao analitičar. Ekipu je nakon razočaravajućih rezultata napustio Alec “Slemmy” White s kojim se compLexity uspio plasirati tek među najbolje četiri ekipe na posljednjem američkom minoru.

mousesports* Martin “STYKO” Styk Dennis “dennis” Edman (chrisJ, oskar, ropz, suNny, dennis)

Prema navodima portala Flickshot.fr, GODSENT i mousesports su trenutno u pregovorima oko dovođenja Dennisa “dennisa” Edmana. Svega tri mjeseca nakon što je došao iz fnatica u GODSENT dennis je smješten na klupu, a u studenom je igrao kao zamjena za Astralis na BLAST Pro Seriesu gdje su osvojili drugo mjesto. Iskusni Šveđanin bi trebao zamijeniti Martina “STYKO” Styka, koji se mousesportsu pridružio u kolovozu.

Gambit* Beketiyar “fitch” Bahytov  Denis “seized” Kostin (Dosia, AdreN, mou, Hobbit, seized)

Denis “seized” Kostin igrat će za Gambit u ESEA MDL-u. Beketiyar “fitch” Bahytov nije u mogućnosti igrati za ekipu iz nepoznatih razloga. Seized je trenutno slobodni igrač, nakon što mu je ugovor s Na’Vijem istekao u prosincu prošle godine. Međutim, hoće li Gambit zaista zamijeniti fitcha sa seizedom još nije potvrđeno.

siezed gambit

Splyce* Mitch “m1tch” SemagoZack “Xotic” Elshani (SEMPHIS, Drone, roca, DAVEY, XotiC)

Zack “Xotic” Elshani novi je igrač američke ekipe Splyce, potvrdili su iz organizacije. Bivši igrač CLG Academyja pomogao je Splyceu u osvajanju prvih otvorenih kvalifikacija za IEM Katowice. U pobjedi od 2-9 nad compLexityjem u finalu tunrira, 16-godišnji Xotic je odigrao nevjerojatno te pritom zaradio rating 1.78. Xotic je jedan od najboljih mladih američkih igrača. Prošlu je godinu završio s ratingom 1.19, a kako je krenulo, ovo bi mogla biti godina njegove afirmacije na sceni. u postavi će zamijeniti Mitcha “m1tcha” Semaga, koji se razišao s timom ranije ovog mjeseca.

North otvorio CS:GO shuffle, kioShiMa navodno u EnVy (30.1.2018)

EnVyUs* Alexandre “xms” FortéFabien “kioShiMa” Fiey (Happy, SIXER, RpK, ScreaM, kioShiMa)

Prema pisanju portala Flickshot.fr, EnVyUs u svoje redove planira vratiti Fabiena “kioShiMu” Fieyja, koji bi trebao zamijeniti Alexandrea “xms” Fortéa. kioShiMa je igrao za EnVyUs u periodu od veljače 2015. do travanja 2016. kada je prešao u FaZe Clan, a u plavom je dresu osvojio DreamHack Open Cluj-Napoca. EnVyUs kao i North, jednostavno ne ostvaruje dovoljno dobre rezultate. Izgleda kako je xms s 0.97 na LAN-u identificiran kao najslabija karika. U ovom slučaju, možda bi problem francuskih ekipa mogao postati rješenje.

North* René “cajunb” Borg | Kristian “k0nfig” Wienecke Daniel “mertz” Mertz (MSL, k0nfig, aizy, valde, mertz)

Nakon razočaravajućeg nastupa na ELEAGUE Majoru u Bostonu koji su napustili bez iti jedne pobjede, danski North prva je ekipa koja je objavila promjenu u postavi. René “cajunb” Borg će zasad na klupu, a njega će zamijeniti Daniel “mertz” Mertz iz Northovog academy tima. Već neko vrijeme North ne uspijeva ostvariti očekivane rezultate, a na posljednjem majoru upravo je cajunb imao najlošiji rating. Mertz je prošle godine na LAN-ovima držao visokih 1.18 i bio iznad prosjeka na svim, osim dva turnira, na kojima je igrao. Logičan je to potez Northa, pogotovo kada uzmemo u obzir da je mertz čak devet godina mlađi.

Prema navodima Dust2.dk, Kristian “k0nfig” Wienecke će uzeti pauzu na neodređene vrijeme. Kako k0nfig nije bio dostupan za medije na ELEAGUE Majoru u Bostonu, već se tada dalo naslutiti da se nešto sprema. Emil “Magisk” Reif zamijenjen s Valdemarom “valdeom” Bjørnom u kolovozu prošle godine, odlazak druge najveće zvijezde ekope ponovo otvara pitanje je li problem u vođi ekipe Mathiasu “MSL-u” Lauridsenu.

north cajunb

fotografije: DreamHack, ELEAGUE

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime