Ekipa Rudeš Esport osvojila je drugi LAN u bojama kvartovskog zagrebačkog kluba. Nažalost, turnir su obilježili i brojni propusti zbog kojih je pobjeda Rudeša pala u drugi plan, iako su momci zasluženo slavili. No, krenimo redom.

Što se na Battle4Split moglo napraviti drugačije

Pisanje bilo kakvih kritika, komentara ili prijedloga na hrvatske esport evente za sobom povlači i brojne posljedice, ali ne u tolikoj mjeri kao loša organizacija istih. Namjera ovakvih tekstova je da ukaže na postojeće probleme i ponudi određena rješenja, a ne da optužuje. Vjerujemo kako je organizacija napravila sve u svojoj moći da Battle4Split prođe u najboljem mogućem redu, no rezultati to nisu pokazali.

Organiziranje esport evenata nije lak posao, a brzo su to naučili svi oni koji su se u tome okušali. Vjerojatno je teško organizirati i konferencije, predstave i koncerte, ali u tome nemamo previše iskustva pa nećemo komentirati.

Battle4Split nije definiran kao casual turnir ili community turnir već “humanitarni esport događaj” na kojem se natječu “najbolje ekipe iz regije” i to u više igara. U slučaju da je to zaista tako, onda bi se i od organizatora trebala očekivati određena razina profesionalnosti, kao što se očekuje i od igrača. Međutim, čini se kako drugu godinu zaredom Battle4Split nema dovoljno iskustva, ili nečeg drugog, za organizaciju CS:GO turnira.

Prvi problemi nastali su već za vrijeme kvalifikacija, a nastavili se kada su određene ekipe odbile sudjelovati na turniru. To se dogodilo jer nagradni fond od 10 tisuća kuna i kvaliteta turnira ne opravdavaju odsjedanje u Splitu na tri dana u pred-sezoni. Prazna mjesta popunjena su s pozvanim ekipama, ne na temelju kvalitete igrača ili postava, već na temelju šanse da se zaista pojave u Splitu. Tada su pak nastupili problemi sa zamjenama, odnosno hoće li timovi morati igrati u istim sastavima kao na kvalifikacijama ili će moći koristiti zamjene. Sve se to jasnim definiranjem pravila i njihovim razumijevanjem moglo izbjeći. Ovo su igrači i timovi koji su nastupali na B4S.

  Rudeš Esport
Caliph
BRLE
iLLu
Sharky
Bricky
  Zagreb 360
Jackie
maRioxy
ZROSE
OverSiard
RaveN
  Locastic
Mariuchii
FiX
PUH
Salted
st0Le
  3D
dzinius
Stefan
bajovic
EXR1G
asuxx
  elite.clan
boneskh
Professeur
katsuki
Crackhead
zvrk
  Sloweye
MikadiN
Ex0r
Frape
Mistic
eenti
  Synex
VenoM
phay
Eonwe
Kretenus
bdulovic
  Dual Desetkas
Nulum
brky
brcho
MadBonE
bomez

U najboljem slučaju radi se o hrvatskom turniru s jednom srpskom ekipom. U timovima ima odličnih igrača, ali ovo je daleko od nečega “naj” u regiji kada je u pitanju CS:GO.

Svaki organizator esport turnira u regiji mora biti svjestan za koga zapravo organizira turnir. Timovima nisu presudni nagradni fondovi, ako im se izađe ususret i srežu im se troškovi dolaska na LAN. Isto tako, žele jaku konkurenciju jer je poanta pokazati koliko su dobri i steći iskustvo za buduća natjecanja.

Komunikacija je ključna, ali ne može se odvijati samo za vrijeme trajanja eventa niti biti jednosmjerna. Postavljanje uvjeta i ultimatuma za jedan lokalni turnir bez da se slušaju prijedlozi igrača i timova sigurno nije dobar put i event ne može proći kako treba.

Disciplinske mjere i diskvalifikacija ekipe Dual Desetkas

Diskvalifikacija ekipa koja je došla na mjesto održavanja LAN-a u pravilu se ne radi osim u iznimnim uvjetima. Regionalni timovi su amaterski ili polu-profesionalni te uglavnom na turnire idu o vlastitom trošku. Razloge za diskvalifikaciju možemo samo nagađati jer se nitko iz organizacije o njima nije službeno očitovao. Kriznom komunikacijom mogla se umanjiti šteta nastala nakon odluke. Primjer istog je slučaj kada je Ripple E-Sports odbio nastaviti sudjelovanje u CSadria Clan Championshipu.

Prije svega, ovo nije profesionalno, šteti timovima i organizatorima i ne rješava problem jer isti igrači nisu dio profesionalnog tima niti će protiv njih biti poduzete druge sankcije. O načinu na koji je diskvalifikacija odrađena ne treba niti spominjati. Proces je dobro objasnio Mario “Mariuchii” Grdović u Tweetu koji možete pročitati u nastavku, ali i predložio kako su se neke stvari mogle bolje napraviti.

Čak i da je spomenuta ekipa diskvalificirana s razlogom, zašto nisu poduzete mjere protiv igrača ekipe Zagreb 360 Gaming koji očito na pozornici za vrijeme meča gleda u prijenos iza svojih leđa? CS:GO ghosting je zabranjen na svim CS:GO turnirima i kažnjava se diskvalifikacijom ili oduzimanjem mape. Istu stvar je napravio igrač ekipe Bpro na nedavno održanom Adria Mastersu zbog čega je njegova ekipa diskvalificirana.

Igrači razočarani, Battle4Split lošiji nego prošle godine

Igrači su se žalili i na brojne tehničke stvari, od servera pa sve do nedostatka eBota. Tako su admini morali zvati pauze na signal igrača s pozornice, nije bio namješten overtime pa je mapa završila s 15-15, nije bilo moguće vraćanje rundi u slučaju pucanja konekcije nekog od igrača, a očigledno niti admini nisu radili svoj posao pošto nikoga od njih nije bilo iza igrača za većinu trajanja turnira. Na svakom CS:GO eventu, bilo da se igra u boothu ili backstageu jedan od admina je s igračima. Ako je potrebno objašnjavanje zašto, problem je još i veći.

Na službenom Discordu igračima su bili obećani bolji uvjeti nego prošle godine, a dogodilo se suprotno. Evo kako je to opisao Mariuchii:

“Ono zbog čega su svi pohvalili prošlogodišnji B4S (vip zona, catering, hrana/piće) je nestao. Mada je bilo spomena na službenom Discordu da se radi da bude i bolje nego lani. Dok je realizacija samog CS:GO turnira bila na istoj razini ka i prošle godine. Kao što se dosta često naglasi igračima “Ako vam se ne sviđa, nemojte dolazit”, ja bi okrenuo tu izjavu u “Ne znamo voditi CS turnir, nemojte dolazit”. Znam da živimo u Hrvatskoj gdje nas političari je*u svaki dan s obećanjima, ali nemojte igrače je*at i prodavat maglu kako će bit “bolje nego prošle godine” i onda se iznenaditi kad nismo zadovoljni, nervozni itd itd…

Najbolji savjet koji možemo dati u ovom slučaju je da se ili educiraju postojeći ili angažiraju novi ljudi koji dovoljno razumiju tehničku problematiku CS:GO turnira. Tehničkih problema će uvijek biti i ne mogu se svi predvidjeti, ali ovo su ipak neke temeljne stvari.

Turniri se rade za igrače i timove, svatko onaj tko misli drugačije griješi. Zadovoljni igrači i timovi, dobar CS i jaka konkurencija privući će gledatelje, a samim time i sponzore. Na kraju, ako su oni zadovoljni čitavi event je na puno boljoj razini.

Koncept Battle4Splita kao takvog je više nego solidan. Očigledno uz brojne medijske partnere, podršku sponzora, ali i županije, odnosno HDZ-ovog župana Blaženka Bobana sredstva nije nedostajalo. Ovo je već drugo izdanje eventa, a greške od prošle godine nisu bile ispravljene.

Ipak, vidjeli smo i neke dobre stvari, kao što su humanitarni cilj i solidno odrađen marketing, iako se i tu kroz PR objave provlačila informacija kako je KK Cedevita ušla u esport što nije istina. Manipuliralo se i brojkama i izvodili su se svakakvi zaključci iako slike s događaja pokazuju neku drugu priču.

battle4split 2018
slika iz privatne kolekcije

U promociji dosta se naglašavao dolazak Rudeša, koji je u tom smislu jedini dobio više pozornosti nego ostale ekipe, ali to je odluka organizatora, još jedna od onih koje nisu posve razumljive.

Rudeš osvojio drugi LAN, iako B4S tvrde da je prvi

Namjerno, na kraju izvještavamo o rezultatima na turniru, razlozi za to su ranije navedeni. Rudeš je do finala prošao bez izgubljene mape. Prvo su nadigrali Synex, a potom i Locastic, koji je drugi dan natjecanja nije bio na razini. S druge strane, Zagreb 360 Gaming nadigrao je Sloweye i srpski 3D s dva puta po 2-0, ali u napetom finalu protiv Rudeša nedostajalo je koncentracije.

Battle4Split Rudeš

Čestitke ekipi Rudeša na prvom osvojenom LAN-u i nadamo se da će biti jedan od faktora koji će pomoći u razvoju hrvatske CS:GO scene, a samim time i regionalne. Rado bi objavili statistike igrača, ali zbog načina organizacije i održavanja turnira to nije moguće. Nema eBota niti demoa. No, kako bi ipak bilo nešto od CS-a u članku, evo sjajan klip Brleta u finalu.

MJESTO NAGRADA EKIPA
1. 7000 HRK RUDEŠ ESPORT
2.  3000 HRK ZAGREB 360 GAMING
3.-4. / 3D
3.-4. / LOCASTIC
5.-8. / ELITE CLAN
5.-8. / SLOWEYE
5.-8. / SYNEX
DQ / DUAL DESETKAS

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime